Main Capital neemt MUIS over

2017 April 04.

Het investeringsfonds Main Capital neemt een meerderheidsbelang in bedrijfssoftwarebedrijf Muis Software uit Heemstede. Daarmee komt MUIS terecht in dezelfde groep bedrijven waar ook ROXIT en Green Valley deel van uitmaken. Wellicht biedt dat kansen voor marktuitbreiding want via ROXIT en Green Valley komt de gemeentelijke markt voor financiële systemen binnen handbereik.

Investeerder Main Capital was al vorig jaar al betrokken bij de uitkoop van oprichter Dick Heijnis door het zittende management door middel van het verstekken van een mezzanine-lening. Nu gaan alle aandelen naar Main Capital dat MUIS software gaat ondersteunen bij de verdere groei en bloei. MUIS werd in 1984 opgericht en staat voor Multi User Informatie Systemen. Haar financiële software wordt al door  twaalfduizend klantorganisaties gebruikt, variërend van accountants tot (groot)handelsbedrijven, logistieke ondernemingen, zakelijke dienstverlener en zzp’ers.

Main Capital timmert met overnames als MUIS, DENIT, Axxerion, ROXIT en Green Valley stevig aan de weg en heeft daarbij (net als het Canadese CSI waar PinkRoccade en Vicrea bij horen) ook de gemeentelijke IT markt ontdekt.

Gevolgen voor marktwerking gemeentelijke IT.

Onze klanten vragen zich af of deze machtsconcentratie bij grote investeringsmaatschappijen gunstig is voor de marktwerking. Is hier sprake van een machtsverschuiving van grote lokale spelers (PinkRoccade en Centric) naar de internationale investeringsfondsen (CSI en Main Capital)?

Dergelijke investeerders staan er om bekend dat ze bikkelhard zijn in de besturing van de overgenomen bedrijven. Zij hebben veel winst nodig om de gigantische overnamesommen terug te verdienen en eisen van het management een hoog rendement. Linksom of rechtsom, dat maakt niet uit. Als de winst maar fors omhoog gaat.

Het meest aantrekkelijk voor iedereen (leveranciers en klanten) is winstvergroting via marktuitbreiding want dan komt er concurrentie om de hoek kijken en dat is meestal gunstig voor de prijsontwikkeling. Maar dat vergt een wat langere adem en meer ondernemerschap dan winstvergroting via prijsstijging, de methode waarmee gemeenten in de afgelopen jaren vaak onaangenaam werden geconfronteerd.

Vooralsnog pakken de nieuwe machtsconcentraties via internationaal opererende investeringsmaatschappijen ongunstig uit voor Nederlandse gemeenten. De korte termijn krijgt via prijsverhogingen de overhand en dat geeft de lokale concurrentie ook een alibi om het zelfde marketinginstrument te gaan hanteren.

Bewaren

Bewaren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.